Segédanyag

KÉSZRE TÖRDELT ELEKTRONIKUS DOKUMENTUMOK LEADÁSÁHOZ

Mivel a nálunk készülő munkák mindegyike modern digitális nyomtatási eljárással készül, készre tördelt oldalakat is tudunk fogadni elektronikus formában. A megkapott oldalakat a szerkesztőségben elektronikusan montírozzuk a kilövéshez. Bármilyen szoftverrel készül a kiadvány, Post Script állományt lehet létrehozni belőle. Így már csak korlátozottan szerkeszthető, de a legtöbb grafikai programmal megnyitható és kiváló minőségben kinyomtatható dokumentumot kapunk. (Le lehet adni 600 dpi-s lézernyomtatóval papírra nyomtatott oldalakat is, de ez esetben az újraszkennelés miatt enyhe minőségromlással kell számolni. Ezért javasoljuk inkább az elektronikus leadást.)

A Post Script állományok kiterjesztése: PS, PRN, EPS, PDF. Elfogadjuk még a bitképes és vektoros fájlokat, a Corel Draw (CDR) és Ventura (VP) dokumentumokat is. Minden esetben egyeztetnünk kell a részletekről telefonon vagy személyesen.

Az alábbiakban azoknak szeretnénk egy kis segítséget adni, akiknek még új ez a terület és tanácstalanok, viszont szeretnék maguk szerkeszteni kiadványaikat. Legtöbben a Microsoft Office-ban, vagy más irodai szoftvercsomag használatában járatosak.

Nyomdai leadásra alkalmas bármilyen program, amely képes kezelni Post Script nyomtatókat. Nem kell nyomtatóval rendelkeznie, mert az oldalakat PRN kiterjesztésű fájlba kell csak kinyomtatni. A Post Script nyomtató vezérlőprogramját (driver) az operációs rendszer (pl. Windows, Linux, stb.) telepítő lemezeiről lehet felrakni a gépre.

Post Script nyomtató telepítése:

Nem kell alapnyomtatóként kijelölni, nem kell tesztoldal.

Az AGFA-StudioSet 2000 v49.3 v52.3 nyomtatóvezérlő telepítése után a következőket kell beállítani:

– A Nyomtatók ablakban (ahol a nyomtatót telepítette) az egér jobb oldali gombjával kattintson a most telepített nyomtató ikonjára, válassza a Tulajdonságokat .

– Válassza a Grafika fület. Állítsa a felbontást 1200*1200 dpi-re.

– Válassza a Betűtípusok fület. Nyomja be a Mindig True Type használata gombot, majd nyomjon OK -t.

***

Színes kiadványok esetén telepítse és állítsa be a fent leírt módon a ColorAge ColorQ nyomtatóját. Felbontást nem kell állítani, marad 400 dpi.

Nyomtatás Post Script fájlba:

– Kiadványszerkesztőjében válassza a Fájl menü Nyomtatás parancsát. Egyszínű (fekete-fehér, szürkeárnyalatos) nyomtatvány esetén válassza az AGFA nyomtatóját, színes kiadvány esetén pedig a ColorAge nyomtatóját. Állítsa be a Fájlba nyomtat gombot. Kezdheti a nyomtatást a szokott módon.

– A gép megkérdezi, melyik könyvtárba és milyen néven mentse el a fájlt, ami a nyomtatott oldalakat tartalmazza. Ezt a PRN kiterjesztésű dokumentumot kell leadnia szerkesztőségünkbe. A PRN fájlok meglehetősen nagy méretűek, ha képeket is tartalmaznak.

***

Az elektronikus dokumentumokat floppylemezen, CD-n és e-mail-ben is fogadjuk. A lemezeket merev műanyag tokban küldjék be, hogy ne érje őket káros hatás. Az e-mail mérete maximum 5 Mb lehet. FTP lehetőség külön egyeztetéssel.